Jane’s Addiction – Jane says, song-analyse

Jane’s Addiction – Jane says, song-analyse

foto van Jane's AddictionJane says is een song van de Amerikaans band Jane’s Addiction, opgericht midden jaren 80 en gevormd door Dave Navarro ( later Red Hot Chili Peppers), Perry Farrell ( later Porno for Pyros) Eric Avery en Stephen Perkins. Jane says komt van het debuut album Nothing’s shocking uit 1988. De song gaat over Jane Baitner, een huisgenoot van Perry Farrell, en handelt over haar heroïne verslaving.

Rock songs worden vaak gebaseerd op een een rif ( vamp) die vaak wordt herhaald en wordt versterkt met een akkoorden schema. Deze song maakt gebruik van een zogenaamd short rotation in de akkoorden. Het continu afwisselen van slechts 2 akkoorden . In dit geval een G en een A akkoord.

De song is echter gecomponeerd in D maj. Gek genoeg komt het D akkoord in het hele nummer niet voor en wordt er alleen gebruik gemaakt van de sub-dominant en de dominant ( de IV en de V trap). Dit zorgt voor een vreemd gevoel in het gehele nummer. Nergens voel je je echt thuis doordat er geen tonica gespeeld wordt.
De structuur van het nummer wordt bepaald door de melodie. In dit geval een structuur die we in rockmuziek SRDC noemen ( Stated  – Restated  – Depart  – Conclusion ). Maw een thema ( state ) een variatie op het thema ( restate ) doorwerking van het thema ( depart ) en tenslotte de afwerking ( conclusion )
S
Jane says, “I’m done with Sergio”
He treats me like a ragdoll”
R
She hides the television
Says, “I don’t owe him nothing,
D
but if he comes back again
Tell him to wait right here for me or,
Try again tomorrow
C
I’m gonna kick tomorrow
I’m gonna kick tomorrow”

Chord rotations werden in de jaren 70 en 80 steeds meer gebruikt. Door de voortdurende herhaling van 1 of 2 akkoorden dreigt er een zekere saaiheid. De harmonie geeft nauwelijks houvast voor de structuur van de song. Deze wordt geheel gedragen door door de melodie. In dit geval dus de zang. Doordat de melodie volledig de song draagt en geen steun heeft van de akkoorden spreken we van een ” divorce ” . Een melodic – harmonic divorce !!!  Met andere woorden, een scheiding tussen melodie en harmonie.

Beluister Jane says via Spotify

koptelefoon met Spotify logo